Przejdź do menu Przejdź do menu Przejdź do treści głównej

DK Dorożkarnia, ul. Siekierkowska 28, 00-709 Warszawa

Kontakt Przejdź do facebook Przejdź do youtube

Historia

jatka mięsna

Na Siekierkach jatka mięsna była u państwa Sobocińskich w domu. Można było tam kupić świeże mięso prosto z uboju lub wędliny własnej roboty, bo pan Sobociński był rzeźnikiem. Mięso i wyroby pana Sobocińskiego były szczególnie poszukiwane w czasie wojny.

Wogóle pierwsze wzmianki o jatkach mięsnych pochodzą z końca XII wieku. Specjalizacja handlowa doprowadziła do wyodrębnienia kramów do handlu mięsem zwanych też ławami mięsnymi. Nazwa “jatka” wywodzi się z prasłowiańskiego słowa jatъka, które określało małą przenośną budkę, mały szałas lub namiot. Słowo to powstał jako zdrobnienie rzeczownika “jata”.

Słownik etymologicznym języka polskiego, W. Boryś, Kraków 2005, str. 207

Skip to content